Derfor fejrer vi allehelgensaften og halloween

Profilbillede
dato

Ved allehelgensaften og halloween mindes vi de døde og klæder os uhyggeligt ud. Men hvad fejrer vi egentlig og hvor stammer traditionen fra?

Den 31. oktober er det allehelgensaften eller på engelsk ”All Hallows Eve”. I dag kender du måske dagen som halloween, som for nogen er forbundet med uhyggelige udklædninger og udsmykninger, græskarlygter og store mængder slik. 

Sidstnævnte kommer fra den amerikanske tradition, hvor børn og barnlige sjæle går fra dør til dør og siger ”slik eller ballade.” 

Allehelgensaften og halloween er dog ikke det samme. Der er derimod tale om to helt forskellige traditioner.  

Halloween fejres den 31. oktober, som engang også var datoen for allehelgensaften, da allehelgensdag tilbage i 800-tallet blev sat til den 1. november. 

Allehelgen blev dog under Struensees helligdagsreform i 1770 
bestemt til at falde den føste søndag i november. Altså fejrer kirken i år allehelgen den 6. november.

Halloween var oprindeligt en gammel keltisk tradition, hvor man holdt en overgangsfest mellem sommer og vinter, og dermed et velkommen til vinteren og et farvel til sommeren 

Allehelgen derimod, er en tradition i folkekirken, hvor man mindes de døde og alle kristne, som har levet før os. Dagen markeres traditionelt med lys, blomster og omtanke i kirker og på kirkegårde.  

Allehelgen kan spores helt tilbage til middelalderen, og for den protestantiske kirke er traditionen præget af, at Martin Luther på allehelgensaften den 31. oktober 1517 slog sine 95 teser op på kirkedøren ved den katolske kirke i Wittenberg. 

Man regner derfor også den 31. oktober som jubilæumsdagen for Reformationen. 

Halloween i dag 
Den moderne måde at fejre halloween på, som vi blandt andet kender fra amerikansk tradition, kom frem for omkring 150 år siden i USA. Det var dog først omkring slutningen af 1990’erne, at traditionen rigtig kom til Norden. 

Halloween bliver i dag ofte forbundet med udklædningsfester, og denne aften er det kostumer, der relaterer til død eller uhyggelige væsener, som er populære.  

Det kan for eksempel være zombier, skeletter, hekse, dæmoner eller spøgelser, som bliver fundet frem til halloween. 

Kilde: videnskab.dk / kristendom.dk